Acasă Tehnologii DARPA dezvoltă un laser cuantic capabil să străpungă ceața și să-și mențină eficiența pe distanțe lungi

DARPA dezvoltă un laser cuantic capabil să străpungă ceața și să-și mențină eficiența pe distanțe lungi

de Elena Dumitrescu

Publicitate

Agenția DARPA (Defence Advanced Research Projects Agency) dezvoltă din nou arme fără precedent. Pentagonul a anunțat recent finanțarea cercetărilor de la Universitatea Washington din St. Louis și de la Universitatea Texas A&M pentru dezvoltarea unui prototip al unui laser cuantic revoluționar. Acest nou tip de laser este conceput pentru a depăși limitele modelelor existente, inclusiv capacitatea de a penetra ceața și de a rămâne eficient pe distanțe lungi.

Publicitate

Laserul a revoluționat tehnologia noastră de la introducerea sa în 1960 și încă se confruntă cu puține obstacole în utilizarea de zi cu zi. În sectorul militar, acesta este o tehnologie indispensabilă pentru desemnarea țintelor, comunicațiile prin satelit și navigația (în special lidar). Mai recent, laserele au fost utilizate în dezvoltarea armelor cu energie dirijată, care utilizează un fascicul laser foarte concentrat pentru a distruge ținte mici, cum ar fi dronele sau rachetele. Cu toate acestea, această tehnologie nu este lipsită de dezavantaje.

Ați putea dori, de asemenea